جدول اشتال چیست + تاریخچه و کاربرد


جدول اشتال فولادی

مقدمه

جدول اشتال کتابی پرکاربرد است که مهندسان و کسانی که شغلشان در رابطه با طراحی است برای کسب اطلاعاتی در خصوص وزن، گشتاور مقاوم ، سطح مقطع و مواردی مشابه به این کتاب مراجعه می کنند. بطور کلی هر دانشجو، مهندس عمران و یا مجری ساختمان می ‌تواند از جدول اشتال به ‌عنوان ابزار کلیدی حوزه مهندسی ساختمان یاد کند. مهندسین و مجریان ساختمان با مراجعه به این جداول و استفاده از اطلاعات مطابق استاندارد موجود در آن، علاوه بر اینکه در زمان صرفه‌جویی می کنند، دقت کارشان را نیز تا حد زیادی افزایش داده و خطای محاسباتی را کاهش می‌دهند.

در ادامه این مقاله می خواهیم با تاریخچه اشتال، علائم جدول اشتال و کاربرد این جدول آشنا شویم پس تا انتها همراه ما باشید.

  

تاریخچه جدول اشتال

جدول اشتال در سال ۱۹۳۸ میلادی توسط  مهندس آلمانی به نام مارتا اشتابدر بورگر تهیه و تدوین شده است. ایشان نخستین زن مهندس ساختمان در آلمان بودند. مارتا اشتابدر از سال ۱۹۲۳ الی ۱۹۲۷ در دانشکده فنی سووهه و مونیخ در رشته استاتیک و ساختمان های فولادی مشغول تحصیل شد. باید گفت که کلمه اشتال آنگونه که از تلفظش مشخص است یک کلمه آلمانی می باشد و به معنی فولاد است.

کتاب جدول اشتال شامل چه مباحثی می باشد؟

این کتاب در برگیرنده مشخصات هندسی مهم‌ترین پروفیل‌های ساختمانی تحت استاندارد DIN آلمان در غالب جداول می باشد. در جدول اشتال به مشخصات انواع مقاطع فولادی نورد اشاره شده است، که شامل: سطح مقطع پروفیل ، اساس مقطع، شعاع ژیراسیون، وزن واحد طول پروفیل و ... می باشد. تمام پارامترهای استفاده شده در جدول ها با علائم اختصاری نشان داده می‌شوند.

روش کار با جدول اشتال

برای بهره مندی از جدول اشتال می توان روش هایی استفاده کرد که آزمون و خطا یکی از رایج ترین روش ها می باشد. به عنوان مثال و برای درک بهتر موضوع، فرض کنید به مقداری سطح فولاد مشخص جهت طراحی یک مقطع فولادی نیازمند باشیم. برای مشخص کردن سطح فولاد، ابتدا نوع پروفیل مورد نظر را در جدول اشتال پیدا کرده و در ستون مساحت کوچک ترین عددی که بزرگتر یا مساوی مقدار فولاد مد نظر ما باشد را مشخص می کنیم. پس از مشخص کردن مساحت، نمره پروفیل همان سطح را یادداشت می کنیم. سپس بایستی با استفاده ازسایر اطلاعات مربوط به آن نمره، کنترل های لازم را چک کنیم . اگر نتایج بدست آمده قابل قبول باشد از آن برای پروفیل مدنظراستفاده می کنیم در غیر این صورت مقاطع بالاتری را جایگزین می کنیم.



علائم جدول اشتال

در بخش اول کتاب جدول اشتال علائم و اختصارات به صورت کلی توضیح داده شده است. مانند گشتاور مقاوم، گشتاور ایستایی، سطح مقطع، شعاع ایستایی و که برای  هریک از موارد گفته شده علائم خاصی تعریف شده است.

از مهمترین علائم اختصاری که در کتاب جدول اشتال به کار رفته است، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

- قطر پروفیل :  d

- ارتفاع پروفیل :  h

-  محیط پروفیل p :

- عرض پروفیل :   b

- ضخامت جان :  s

- مساحت مقطع :  A

- وزن واحد طول :  G

- شعاع کنج اتصال جان و بال :  r

- زاویه بین محورهای اصلی مقطع :  tan

- زاویه بین محورهای اصلی مقطع :  a

با استفاده ازاین جدول می توان تمامی اطلاعات نظیر وزن انواع تیرآهن، وزن انواع نبشی، وزن ناودانی‌ ها، وزن پروفیل‌های ساختمانی و انواع میلگردها، تیر ورق، ریل راه آهن و جرثقیل را بدست آورد.

 

کاربرد جدول اشتال

جدول اشتال برای تمامی مهندسان طراح و نیز فعالان صنعت آهن آلات کاربردی متفاوت دارد. از مهم ‌ترین کاربرد هایی که این جدول برای مهندسین طراح دارد در سطح مقطع محصولات و نیز فاصله‌ محورها و محور خمش و ممان اینرسی محصولات می باشد.

برای آنالیز کردن تنش‌های وارده بر سازه‌های فلزی نیز از این جدول استفاده می‌کنند. افرادی که در زمینه‌ آهن آلات فعالیت می کنند ، فقط کافیست بدانند درباره‌ی کدام محصول و کدام ابعاد صحبت می‌شود تا از این جدول به راحتی استفاده کنند. افراد می توانند با استفاده از مشخصات ابعادی، وزن یک متر از محصول را بدست آورند.

به عنوان سخن پایانی باید گفت که کتاب جدول اشتال کتابی پرمحتوا و ضروری برای افرادی است که در زمینه های ساختمانی و طراحی فعالیت می کنند. امیدواریم مطالب ذکر شده در این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

 


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد